Maatila ja Tallipuoti Mikkelissä

Lansarin tilan historiaa

Lansarin tila Harjumaalla on yksi harvoista Mikkelin seudun kantatiloista, eli tila jota ei ole koskaan jaettu. Tilan historia alkaa jo vuodesta 1674. Tilan isännyys on siirtynyt isältä pojalle ja nyt tilan hoidosta vastaa 10. isäntä, Heikki Tarssanen. Sukupolvien aikana tilalla on viljelty maata ja tehty metsätöitä. Ainakin viimeiset sata vuotta tilalla on ollut myös karjaa.

Heikki Tarssanen

Tilan isäntä Heikki Tarssanen:

Otin tilan hoidon vastuulleni jo nuorena, heti armeijan jälkeen. Valinta oli mutkaton, koska vanhemmat sisarukseni olivat jo kouluttautuneet muihin ammatteihin ja ikääntyneet vanhempani halusivat luopua fyysisesti raskaasta työstä. Vanhempien kokemuksiin nojaten viljelijän ammatti tuli tutuksi työn kautta. Tilanpidossa työni jälki näkyy mm. paremmissa työolosuhteissa, rakennuksissa ja monella tapaa tilan arjessa. Karjanpito on tuonut Lansarin tilalle arvostusta: jalostuseläimiä, niin sonneja kuin hiehoja, on tilalta toimitettu ympäri Suomen. Tavattuani Riijan on elämä tilalla muuttunut useammallakin tavalla!

 

Tilan emäntä Riija Hasanen:

Eläimet ovat aina olleet lähellä sydäntäni ja olen jo alle kouluikäisenä ollut tätini tilalla Iisalmessa paimentamassa lehmiä ja juottamassa vasikoita. Hevoset ovat kuitenkin olleet minulle ne kaikista rakkaimmat. 9-vuotiaana sain viimein vanhempani heltymään ja viemään minut ensimmäiselle ratsastustunnille, eikä paluuta sen jälkeen ollut. Tallin seinällä on muistona ruusukkeita koulu- ja esteratsastuskisoista, mutta sittemmin raviurheilu vei mennessään.

Olen opiskellut hevosalaa Harjun maatalousoppilaitoksen hevosenhoitajalinjalla ja Ypäjällä ravivalmentajalinjalla. Ravureiden kanssa olen työskennellyt Anssi Nurmisen ja Matti Pöntisen talleilla. Mieleenpainuvin muisto on Kuninkuusravit 1993 Arokatjan hoitajana. Paukkulan Nuoriso-opistossa opiskelin nuoriso- ja vapaa-ajanohjaajaksi. Olen työskennellyt Vanhalan ja Harjumaan kouluilla koulunkäyntiavustajana ja opettajan sijaisena.

Heikin tapasin vuonna 1996 ja muutin tilalle asumaan.

Hevoset palaavat Lansarin tilalle

Haaveeni omasta hevosesta alkoi polttelemaan mieltä. Lansarin tilan hevoseton aika päättyikin 1998, kun 2-vuotias tamma Baltic Flame, tuttavallisemmin "Virma”, muutti taloon. Tamma pelkäsi hurjasti lehmiä ja isäntä puolestaan pelkäsi hevosta, ennen kuin tilanne rauhoittui. Virman varsoista toinen, Baltic Bead (Vinski) on edelleen tilallamme valmennuksessa ja järjestyksen pitäjänä kahdelle ravurinalulle.

Lastemme Ellan ja Aapelin ollessa pieniä valmennettavat varsat olivat ammattivalmentajalla treenissä Jyväskylässä. Omassa tallissa oli noina vuosina hoitohevosia.

Baltic Beadin eli Vinskin kilpauran alku oli hankala. Ruunan raviaskeleet sai lopulta kohdilleen Kantolan perhe Savonlinnassa. Vinski muutti takaisin kotitalliin vuonna 2013 ja aloin itse valmentamaan hevosta. Opetteluksihan se alku meni pitkän tauon jälkeen. 2014 löysin sitten keväällä Blue Chip -rehut ja kesällä lisäksi karaniohoidot. Loppukesän ja syksyn aikana Vinski juoksi ennätyksensä uusiksi ja melkein triplasi voittosummansa! Kohokohtana Kouvolan 75-ravien niukka tappio Kyvyt Esiin -divisioonassa ja vielä 8-vuotiaana!

2014 syksyllä luovuimme rakkaasta, vanhasta Virmasta. Mieleeni jää ikuisesti tallin päädystä lopetuksesta seuraavana aamuna kuulemani hevosen askeleet, Virman jäähyväiset minulle. Onneksi talliin oli muuttanut Leppävirralta ostamamme tammavarsa, muuten talliin meno olisi tuntunut kovin raskaalta. Virman paikan oli ottanut ihana Vilma!

Hyvät kokemuksemme Blue Chip -rehuista ja Vital Herbs -yrteistä johtivat päätökseen ryhtyä tuotteiden jälleenmyyjiksi. Joulukuussa 2015 pidimme Tallipuodin avajaiset: Lansarin perinteikäs tila on saanut uuden luvun pitkään historiaansa!

 

Riija Hasanen

Tilanpitoa vuodesta 1674 alkaen.

 

Lansarin tila ja Tallipuoti Mikkelissä • puh. 040 567 5848